Hopp til hovedinnhold

Vad är lagerhantering?

Lagerhantering handlar om att effektivt hantera och kontrollera lagerflödena inom en organisation. Det innefattar processer som inköp, lagerhållning, övervakning och distribution av varor. Målet är att säkerställa att rätt mängd varor finns tillgängliga vid rätt tidpunkt, samtidigt som kostnaderna hålls nere.

Ett lagerhanteringssystem ger stöttning i att upprätthålla ett effektivt lager och optimerar alla arbetsprocesser – från inventering, orderhantering och leveransmottagning till plockstyrning, lagerflytt och lagersaldo. Ett lagersystem används helt enkelt för att optimera företagets lagerhantering genom att hålla koll på material, varor och produkter

Varför är det viktigt?

Effektiv lagerhantering är en förutsättning för ett företags lönsamhet. Med ett effektivt affärssystem för lagerhantering på plats kan ni förbättra era arbets- och lagerflöden, oavsett i vilken bransch ni verkar eller mot vilken marknad.

Här är några fördelar ni kan dra nytta av med hjälp av ett lagerhanteringssystem.

  • Effektivitet genom snabbare och mer exakt lageruppföljning.
  • Lägre kostnader genom minskad risk för att ha för hög eller för låg lagerhållning.
  • Ökad produktivitet och automatiserade processer som minskar manuellt arbete.
  • Bättre kundservice, snabbare leveranstider och färre felaktiga leveranser.

Lagerhanteringssystem för ett effektivt lager

Det bästa valet av lagersystem är en sammanvägning av programmets funktioner, kostnader, användarvänlighet och integrationsmöjligheter. Vanligtvis delar man in dem i tre olika grupper:

  1. Specialiserade eller allmänna
  2. Molnbaserade eller lokala
  3. Integrerade eller ensamstående

1. Specialiserade eller allmänna

Det finns system som är särskilt specialiserade mot specifika branscher eller typer av varor. För en livsmedelsdistributör är det ofta viktigt med funktioner för att spåra bäst-före-datum, medan en kläddistributör har större nytta av att hålla koll på storlekar och färger. I andra branscher går det att använda sig av mer generella lösningar.

2. Molnbaserade eller lokala

Många moderna system är molnbaserade, vilket innebär att all data och programvara lagras på externa servrar som kan nås varifrån som helst med enbart internetåtkomst. Det innebär ofta lägre uppstartskostnader, skalbarhet och möjligheten att komma åt systemet varifrån som helst. Alternativet är en lokal lösning som installeras och körs på företagets egna servrar och datorer.

3. Integrerade eller ensamstående

Ett ensamstående lagerhanteringssystem fokuserar enbart på att optimera ett effektivt lager. De är ofta lämpliga för mindre företag eller organisationer som har specifika behov kring lagerhantering.

För större företag nås den fulla potentialen i ett lagerhanteringssystem genom integrering med andra affärssystem som sammankopplar bokföring, e-handel och CRM-system . Man får då en helhetslösning som tar hänsyn till företagets viktigaste funktioner.

  • Ger en helhetsbild av lagerstatus, försäljning, inköp, ekonomi och andra relevanta data.
  • Automatiserar rutinmässiga arbetsuppgifter såsom uppdatering av lagerstatus och initiering av inköp.
  • Ger realtidsuppdateringar som är tillgänglig för alla avdelningar.
  • Många integrerade verktyg är modulbaserade så att man kan välja funktioner och enkelt skala upp eller ner efter behov.
  • Med all data samlad på ett ställe blir det enklare att generera rapporter och analyser.
  • Ökad effektivitet, minskade fel och bättre resursutnyttjande sparar pengar på lång sikt.
  • Koppla samman med andra verktyg med hjälp av API:er.

Så funkar ett lagersystem

Ett lagersystem är nyckeln till en effektiv och smidig försörjningskedja. Vi tar en närmare titt på hur det fungerar i alla led.

Ingående logistik

Ingående logistik innefattar de processer som involverar mottagning, hantering och lagring av råmaterial samt komponenter och färdiga produkter som anländer till ett företags lager eller produktionsanläggning.

Här får man vägledning om var varje produkt bäst lagras, baserat på bland annat omsättningshastighet, storlek och vikt. Produkter med kort hållbarhet används först och inget behöver slängas på grund av det hunnit bli dåligt.

Utgående logistik

Utgående logistik är de processer som involverar lagring, plockning, packning och distribution av produkter från företagets lager till slutkunden. Det är den del av logistikkedjan som hanterar varornas rörelse från lagret till detaljhandeln eller slutkunden. Produkterna levereras i rätt tid, i rätt skick och på det mest kostnadseffektiva sättet.

Intralogistik

Intralogistik handlar om optimering, automatisering och styrning av alla rörelser internt inom lagret – från det att produkterna anländer till lagret till dess att de skickas ut för leverans. Intralogistiken optimerar lagrets layout med plockvägar och lagerrotation och innefattar också verktyg för transport och informationsflöden.

Önskar du hjälp med att effektivisera din lagerhantering?

Kontakta oss idag för ett förutsättningslöst möte!