Hopp til hovedinnhold

Vad är en integrationsplattform?

En integrationsplattform är ett verktyg som gör att olika system kan kommunicera med varandra och automatiskt dela information. Genom att samla integrationerna på ett ställe får man en centraliserad översikt av verksamheten och det blir enklare att hantera, övervaka och säkerställa att data flödar korrekt mellan olika system, oavsett om de finns på plats (on-prem) eller i molnet.

Digitaliseringen kräver nya lösningar

I takt med att företag använder fler digitala verktyg och molntjänster ökar behovet av att systemen effektivt kan samarbeta med varandra. Traditionella integrationer blir snabbt svårhanterliga när antalet anslutna system växer – det är här integrationsplattformar kommer in. De erbjuder en flexibel och skalbar lösning där all datahantering sker på ett strukturerat sätt.

Fördelar med en enda plattform

Det finns flera fördelar med att använda en enda integrationsplattform framför en P2P-integration.

  1. Centraliserad hantering
    Användningen av en enda plattform tillåter centraliserad hantering av alla integrationer på ett ställe, snarare än att ha flera separata punkt-till-punkt-integrationer.
  2. Skalbarhet
    Integrationsplattformar är designade för att hantera ett stort antal integrationer, vilket gör dem mer skalbara.
  3. Flexibilitet
    Med en plattform som hanterar integrationer går det att sammankoppla flera olika system, oberoende av varandra; koppla på en modern webbapplikation och en molnbaserad tjänst på samma ställe.
  4. Säkerhet
    Avancerade säkerhetsfunktioner såsom kryptering, autentisering och övervakning för säker dataöverföring är en stor fördel
  5. Förbättrad effektivitet
    Genom att använda fördefinierade mallar och gränssnitt kan integrationsprocessen snabbas upp.
  6. Felhantering
    Plattformarna kan ofta upptäcka och hantera fel automatiskt, vilket minskar risken för avbrott i tjänsten.
  7. Övervakning och loggning
    De flesta plattformar erbjuder verktyg för övervakning och loggning, vilket gör det enklare att spåra och felsöka problem.

Viktiga funktioner

Här är några viktiga funktioner i en integrationsplattform:

  • API-hantering
  • Datatransformation
  • Automatiserade arbetsflöden
  • Realtidssynkronisering
  • Eventbaserad integration
  • Molnbaserad skalbarhet
  • No-code/low-code-lösningar
  • Felhantering

P2P – alternativet till en integrationsplattform

P2P (punkt-till-punkt-integration) är den alternativa metoden för att koppla samman två system eller applikationer direkt med varandra utan någon mellanliggande plattform eller tjänst. Denna metod kan enbart koppla samman två system med varandra – enkelt och effektivt i vissa fall som när företag endast vill sammankoppla exempelvis ett CRM-system med ett system för e-postmarknadsföring, eller är i behov av akut implementering. Men när antalet system som behöver integreras växer, kan P2P istället bli svårhanterlig och risken finns att det istället skapar problem.

Utmaningar med P2P

Det finns flera utmaningar med P2P.

  • Komplext att skala upp
    När antalet system som behöver integreras ökar, kan en stor mängd P2P-integrationer leda till något av en "spaghetti-struktur” där det är svårt att överblicka och hantera alla sammankopplingar.
  • Underhåll och uppdateringar
    Varje sammankoppling är unik, vilket innebär att varje ändring eller uppdatering av ett system potentiellt kan kräva justeringar i flera integrationer.
  • Begränsad flexibilitet
    P2P-integrationer är ofta skräddarsydda för specifika användningsfall, vilket kan göra dem mindre flexibla när det kommer till förändringar eller uppdateringar.

Integrationsplattform för e-handel & retail

En integrationsplattform för e-handel erbjuder lösningar som adresserar utmaningarna som kommit med den enorma tillväxten. För att säkerställa en sömlös kundupplevelse behöver system för allt från lagerhantering och betalningsbehandling till kundrelationer och marknadsföring kunna kommunicera med varandra på ett effektivt sätt.

Exempel på system som kan inkluderas i e-handel integration är följande:

  • Lagerhanteringssystem (WMS)
    För att hålla reda på varulager och automatiskt uppdatera lagersaldon efter varje försäljning.
  • System för att automatisera utbetalningar
    För att hantera online-transaktioner och säkerställa en smidig betalningsprocess för kunder.
  • CRM-system
    För att hantera kundinformation, orderhistorik och marknadsföringskampanjer.
  • Webbutik
    För att säkerställa att produkter, priser, lagersaldon och kundinformation synkroniseras i realtid mellan affärssystemet och webbutiken.
  • Kassalösning
    För att fysiska butiker som också bedriver e-handel ska ha uppdaterade försäljningsdata och lagersaldon som uppdateras i realtid över alla försäljningskanaler
  • Marknadsföringsplattformar
    För att skicka riktade e-postkampanjer, spåra kundbeteende och analysera försäljningsdata.
  • Analysverktyg
    För att övervaka webbplatsens prestanda, kundbeteende och konverteringsfrekvenser. OneStop Reporting och Microsoft Power BI är två exempel på sådant verktyg.
  • Affärssystem (ERP)
    För att få en sömlös och effektiv drift över hela organisationen och förbättra kundupplevelsen genom att erbjuda uppdaterad och korrekt information i realtid.
  • Retur- och kundtjänstsystem
    För att hantera returer, klagomål och kundförfrågningar effektivt.

Vill du veta mer om integrationsplattformar?

Kontakta oss idag!