Hopp til hovedinnhold

Vad är ERP-system?

ERP är ett integrerat programvarusystem som hjälper företag att hantera och effektivisera sina affärsprocesser. ERP står för Enterprise Resource Planning och innebär just att skapa ett centralt nav där man kan samla och hantera data från företagets olika avdelningar för att bättre kunna fatta beslut om resursplanering I ett ERP-system kan man samla data för allt från ekonomi och HR till försäljning, inköp, tillverkning och andra områden.

Läs också: Vad är ett affärssystem?

Från pappershögar till struktur i molnet

Utvecklingen av ERP spänner över mer än ett sekel. Det började 1913 med utvecklingen av EOQ-modellen (Economic Order Quantity) – en pappersbaserad modell för produktionsplanering. Under 1960-talet tog digitaliseringen fart, och tillverkningsföretag började använda datorbaserade lösningar som MRP (Material Requirements Planning) för att optimera produktionsprocesser.

På 1980-talet introducerades MRP II som integrerade funktioner för inköp, schemaläggning och lagerhantering i ett system. Detta var föregångaren som lade själva grunden till dagens moderna ERP-system.

Med internets spridning på 1990-talet och 2000-talet började ERP expandera till fler branscher och verksamheter. Molnbaserade lösningar blev allt vanligare och har revolutionerat hur företag implementerar och använder ERP. Idag är dessa system drivna av den allra senaste tekniken: AI (artificiell intelligens), maskininlärning och Internet of Things.

Hur fungerar ett ERP-system?

Ett ERP-system består av flera integrerade moduler som var och en fokuserar på en specifik affärsprocess (till exempel ekonomi, HR eller produktion).Alla dessa moduler delar en gemensam databas, vilket innebär att all information flödar mellan olika avdelningar.

I användning tillsammans med ert CRM-system skapas en kraftfull kombination för att förbättra kundrelationer och affärsprocesser.

Kan implementeras på flera sätt

ERP kan implementeras på flera olika sätt.

  • On-premise körs lokalt på företagets egna servrar och innebär att man har full intern kontroll – däremot kräver det mycket resurser när det kommer till underhåll och drift.
  • Molnbaserade system drivs av tredje part och nås via vanlig internetanslutning. Ett kostnadseffektivt alternativ som ger snabb tillgång till uppdateringar och nya funktioner.
  • En kombination av lokala och molnbaserade system ger flexibilitet att anpassa efter behov så att de är anpassade till olika delar av verksamheten.
  • Tvånivåmodeller används ofta av större företag med flera enheter eller dotterbolag. Till exempel kan huvudkontoret ha ett lokalt system, medan filialer använder molnbaserade lösningar.

Vi säkerställer optimal implementering

Att implementera ett ERP-system är en stor investering som kräver tid och resurser. Det finns flera system på marknaden och på Cloud Connection hjälper vi dig att välja det som passar er verksamhet. Därefter ser vi till att det implementeras med de funktioner som ni önskar. Två av våra mest kraftfulla lösningar för resursplanering är Visma Net och Business NXT som skapar både överblick och struktur.

6 fördelar med ERP-system

Det finns många fördelar att dra nytta av med ERP, oavsett hur stort ert företag är eller i vilken bransch ni verkar.

  1. Effektivisera era processer
    Centralisera och automatisera verksamhetsflödena med mindre manuellt arbete och frigör tid för mer strategiska uppgifter.
  2. Få bättre datainsikter
    ERP samlar all data i en gemensam struktur som skapar en mer sanningsenlig bild av hur det går för verksamheten i stort. Det gör det möjligt att snabbt ta fram analyser och rapporter att ha som grund för olika affärsbeslut.
  3. Ökad flexibilitet och skalbarhet
    Moderna molnbaserade lösningar gör det möjligt att växa eller skala upp efter behov, utan att systemen begränsar verksamheten.
  4. Sänkta kostnader
    Med ett enda system att förhålla sig till kan man sänka kostnaderna och behöver inte lägga resurser på integrering och underhåll av flera olika system.
  5. Dygnet-runt-övervakad säkerhet
    Dagens molnbaserade ERP-system övervakas dygnet runt och är utrustade med avancerade säkerhetsåtgärder.
  6. Fatta beslut på realtidsdata
    Ni kan snabbt ta fram rapporter och analyser för att fatta strategiska beslut.

ERP i olika branscher

ERP-system kan anpassas för att möta specifika behov inom olika branscher.

Tillverkning

Stöd för lagerhantering, produktionsplanering och kvalitetskontroll.

Tillverkningsföretag har höga krav på att hantera produktionsprocesser, lager och kvalitetskontroll. ERP-system kan optimera produktionsstegen och hjälpa företag att leverera produkter av hög kvalitet i tid.

Exempel

Produktionsplanering

Ett företag som tillverkar bilar kan samordna materialflöden och schemalägga produktionslinjen. Det leder till en minskning av flaskhalsar och onödigt stillestånd.

Lagerhantering

En elektronikproducent kan spåra komponenter i realtid och förhindra brist på kritiska delar.

Kvalitetskontroll

Ett livsmedelsföretag kan registrera och analysera data från produktionslinjen för att säkerställa att produkterna uppfyller regelverket kring standarder och lever upp till kundernas förväntningar.

Detaljhandel

Optimerar försörjningskedjan och förbättrar kundupplevelser genom bättre orderhantering.

Detaljhandeln är en snabbt föränderlig bransch där företag måste kombinera fysiska butiker med e-handelsplattformar. ERP-system hjälper återförsäljare att hantera försörjningskedjan och förbättra kundupplevelser.

Exempel

Orderhantering

En klädkedja med både fysiska och digitala butiker kan integrera lagerinformation, så att kunderna snabbt kan få information om tillgänglighet och leveranstider.

Försörjningskedja

Ett möbelföretag kan optimera sina inköp och logistik, och därigenom minska sina transportkostnader och minimera förseningar i leverans.

Kundupplevelse

En onlinebutik kan analysera kunddata och skapa personliga erbjudanden för att öka konverteringsgraden och det genomsnittliga ordervärdet.

Tjänsteföretag

Hanterar projektlönsamhet, resursutnyttjande och kundrelationer.

Tjänsteföretag såsom redovisningsbyråer, teknikkonsulter och advokatfirmor, är beroende av att balansera projektens lönsamhet med resursutnyttjande. Med realtidsverktygen i ett ERP-system kan de hålla koll på kostnader, scheman och kundrelationer.

Exempel

Projektledning

En ingenjörsbyrå kan spåra arbetsflöden och se till att projekt levereras till kund eller klient i tid och inom budget.

Resursutnyttjande

En konsultfirma kan optimera användningen av sina anställda och fördela arbetsuppgifter baserat på kapacitet och kompetens.

Kundrelationer

Ett PR-företag kan integrera kunddata och automatisera fakturering för att enklare hantera komplexa avtal och projektvillkor.

Offentlig sektor

Förbättrar budgethantering och regelefterlevnad.

Organisationer inom offentlig sektor har ofta strikta krav på budgethantering och regelefterlevnad. ERP-system kan förenkla administrationen och förbättra insynen i verksamheten.

Exempel

Budgethantering

En kommun kan planera och följa upp utgifter över flera avdelningar för att försäkra sig om att alla resurser används så effektivt som möjligt.

Regelefterlevnad

Ett regionalt sjukhus kan säkerställa att de hanterar exempelvis känsliga patientdata enligt regelverket.

Tillgångshantering

En organisation som försörjer en ort eller ett samhälle med vatten kan övervaka och underhålla infrastrukturen, exempelvis rör och pumpar för att förebygga driftstopp och minska kostnaderna för underhåll.

Grossisthandel

Optimerar lageromsättning, logistik och kundanpassade processer.

Grossister står inför utmaningar relaterade till lagerhantering, distribution och kundnöjdhet. ERP-system hjälper företagen att effektivisera sin verksamhet och se till att produkter levereras i tid, med rätt kvalitet och till rätt pris.

Exempel

Lageromsättning och kontroll

Ett grossistföretag som importerar livsmedel kan övervaka lageromsättningen och automatisera påfyllningsbeställningar. Genom att analysera data kan de identifiera långsamt rörliga produkter och justera beställningar för att minska överskott och produkter som går till spillo.

Distribution

En leverantör av byggmaterial kan optimera sin ruttplanering och förbättra lastningseffektiviteten för att minska kostnaderna för transport och snabbare få ut leveranser till sina kunder.

Förutspå efterfrågan

En grossist som distribuerar säsongsprodukter kan analysera tidigare försäljning och trender för att optimera lagret inför säsongstoppar och minimera risken för att ha för mycket kapital bundet i lagervaror.

Är ditt företag redo för ett ERP-system?

Många företag börjar med enklare lösningar som Excel eller fristående program för sin bokföring. Men när verksamheten växer kan det snabbt bli ett ineffektivt verktyg att arbeta i. Här är fyra tydliga tecken på att det är dags att överväga ERP implementation av ERP.

  • Svårigheter att hantera dagliga aktiviteter såsom redovisning och lagerhantering.
  • Brist på insyn i viktiga nyckeltal och affärsdata.
  • Dubbelarbete som ger ett ökat behov av standardisering och integration mellan avdelningar.
  • Missade affärsmöjligheter på grund av ineffektiva processer.

ERP i framtiden

ERP-system fortsätter att utvecklas i takt med den digitala omvandlingen. Ny teknik som generativ AI, vertikal integration och personanpassning av användarupplevelser driver på innovationen; dessutom blir molnbaserad ERP allt mer populärt tack vare att det är flexibelt och lätt att skala upp.

För företag som vill ligga i framkant kan det ge stöd för nuvarande affärsbehov samt möjligheter att anpassa sig till framtida utmaningar och tillväxt.

Kontakta oss om du vill veta mer om våra lösningar för affärssystem och kundhantering.